Στραβά δόντια: Επιλέγουμε τη σωστή ή την εύκολη λύση;

Διαχρονικά, οι άνθρωποι αποζητούσαν αισθητική αρτιότητα στην εμφάνισή τους και επιδίωκαν να διατηρούν ένα εντυπωσιακό χαμόγελο. Στην πράξη, ένα άρτιο χαμόγελο εξαρτάται από το σχήμα του προσώπου, το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Τα στραβά δόντια – ένα ή περισσότερα – αποτελούν ένα σημείο αισθητικής ανησυχίας πολλών από εμάς – χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως, απειλείται η υγεία της οδοντοστοιχίας μας. Παρ΄ όλα αυτά, η αυτοπεποίθηση που είναι ικανό να προσφέρει ένα ωραίο και υγειές χαμόγελο, αρκεί, ώστε να μας βάλει σε σκέψεις για κάποια αισθητική επέμβαση. Όταν έρχεται, λοιπόν, η ώρα της κρίσιμης απόφασης, κάνουμε τη σωστή επιλογή; Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διαθέσιμης αισθητικής παρέμβασης στην οδοντοστοιχία μας;

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Στατιστικά, είναι πολύ σπάνιο να γεννηθεί κανείς με τέλεια ίσια δόντια. Τα στραβά δόντια είναι ένας τύπος κακής ευθυγράμμισης της οδοντοστοιχίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πόνο στην στοματική κοιλότητα. Η κακή σύγκλιση των δοντιών είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο, ώστε οι οδοντίατροι και οι οδοντικοί τεχνολόγοι αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη μελέτη και την εφαρμογή μεθόδων βελτίωσης της κατάστασης των ασθενών που παραπονιούνται για την ευθυγράμμιση των δοντιών τους.

Οι αιτίες κακής ευθυγράμμισης των δοντιών μπορεί να είναι κληρονομικές, ενώ συχνά είναι αποτέλεσμα πρόωρης απώλειας των νεογιλών δοντιών. Η αλλαγή των πρώτων (νεογιλών) δοντιών ξεκινάει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 6 ετών και ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Ο κύριος λόγος που η πρόωρη απώλεια βρεφικών δοντιών προκαλεί κακή ευθυγράμμιση είναι ότι, προκαλεί απροσδόκητες ή αναγκαστικές μετατοπίσεις που θα κάνουν το μόνιμο δόντι να απομακρυνθεί από την κανονική του θέση και να αναπτυχθεί σε στρεβλή ευθυγράμμιση.

Τι επιλογές υπάρχουν;

Μια από τις ασφαλέστερες προσεγγίσεις επιδιόρθωσης των στραβών δοντιών είναι η ορθοδοντική, καθώς  εξετάζει ολιστικά το ζήτημα της ευθυγράμμισης της οδοντοστοιχίας και στοχεύει σε μια ριζική λύση του προβλήματος. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν που έχουν αποφασίσει να διορθώσουν τα στραβά δόντια, επιλέγουν κατευθείαν την προσθήκη όψεων ρητίνης ή κεραμικών όψεων (θήκες πορσελάνης), ωστόσο μια τέτοια προσέγγιση τείνει να θεωρείται επιφανειακή, επειδή «μπαλώνει» το πρόβλημα χωρίς απαραίτητα να προσφέρει λύση.

Τι γίνεται λάθος;

Μια εύκολη αλλά όχι πάντα ορθή λύση είναι όψεις ρητίνης. Οι όψεις (θήκες) δοντιών τοποθετούνται μετά από μια ειδική επεξεργασία στην επιφάνεια των δοντιών

Για να υλοποιηθεί αυτό, ενδεχομένως να χρειαστεί να προηγηθεί τριβή ορισμένων σημείων των δοντιών με ειδικό τροχό. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα φυσικά δόντια, καθώς η τριβή και οι τριγμοί που δημιουργούνται ίσως επηρεάσουν τη οδοντοστοιχία. Η τριβή με τροχό είναι μεν ανώδυνη και γενικά ακίνδυνη αλλά δεν παύει να είναι μια εξωτερική παρέμβαση στα φυσικά μας δόντια.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Οι όψεις ρητίνης υπόσχονται οικονομικότερο κόστος εφαρμογής, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την εμφάνιση κίτρινων ή αποχρωματισμένων δοντιών, επειδή η ρητίνη είναι ένα αρκετά πορώδες υλικό και απορροφά πιο εύκολα χρωματικέ ουσίες, όπως ο καφές και το τσιγάρο.

Επιπλέον, δεν εξασφαλίζεται απόλυτα η καλή υγιεινή των δοντιών, καθώς στα περιθώρια των όψεων ρητίνης και πραγματικών δοντιών πιθανώς «κρύβονται» τροφές και αναπτύσσονται βακτήρια και άλλες επιβαρυντικές ουσίες για τα δόντια.

Κυρίως, ο τροχισμός της αδαμαντίνης των φυσικών δοντιών, που απαιτείται συνήθως πριν την εφαρμογή όψεων ρητίνης, δε συνίσταται σε περιπτώσεις ευαίσθητης οδοντοστοιχίας.

Τα πλεονεκτήματα της ορθοδοντικής προσέγγισης

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα στραβά δόντια είναι απλώς ένα αισθητικό ζήτημα και όχι ορθοδοντικό. Καμιά φορά, ο όρος «στραβά δόντια» είναι παραπλανητικός, επειδή κάνει το πρόβλημα να μοιάζει απλό, ενώ μπορεί να αφορά πιο περίπλοκες καταστάσεις. Στον κόσμο της ορθοδοντικής, ακόμη και το πιο απλό ζήτημα ευθυγράμμισης των δοντιών αναφέρεται ως ανωμαλία που χρήζει εξειδικευμένης παρατήρησης και όχι μόνο αισθητικής  παρέμβασης – τουλάχιστον όχι κατευθείαν μετά την απόφαση του ασθενή να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Τα σιδεράκια λειτουργούν ασκώντας μια ομοιόμορφη, σταθερή πίεση στα δόντια, για να τα βοηθήσουν να μετακινηθούν στην επιθυμητή θέση. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με τη χρήση διαχωριστικών για τη δημιουργία χώρου μεταξύ των οπίσθιων γομφίων δοντιών. Αφού αφαιρεθούν οι διαχωριστές, τοποθετούνται ταινίες γύρω από τους γομφίους που θα κάνουν πιο σταθερή την τοποθέτηση. Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι ο παραδοσιακός τύπος νάρθηκα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση των περισσότερων οδοντικών προβλημάτων.   Τα κεραμικά σιδεράκια είναι ακριβώς τα ίδια με τα μεταλλικά αλλά λιγότερο εμφανή. Σε αυτή την περίπτωση, τα στηρίγματα από τα κεραμικά σιδεράκια μπορεί να είναι διαφανή ή στο χρώμα των δοντιών, ενώ τα καλώδια είναι σχεδόν απαρατήρητα.

Μια εναλλακτική λύση είναι οι διαφανείς νάρθηκες . H εταιρεία SmileForm® είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εισήγαγε τους διαφανείς νάρθηκες στην ελληνική αγορά το 2016. Η θεραπεία Smileform είναι η διαδικασία αποκατάστασης των ανωμαλιών και δυσμορφιών της περιοχής των δοντιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων αντί για τα κλασσικά μεταλλικά ή κεραμικά σιδεράκια (metal or ceramic braces). Με τη βοήθεια του οδοντικού τεχνολόγου σας, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεις για διάφανους νάρθηκες, ώστε τα δόντια να μετακινούνται σταδιακά προς την επιθυμητή θέση. Όλοι οι συνεργαζόμενοι οδοντίατροι της εταιρείας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την εφαρμογή της θεραπείας SmileForm®

Σε ποιους απευθύνεται η ορθοδοντική προσέγγιση;

Μια ορθοδοντική θεραπεία απευθύνεται σε κάθε ενήλικα κάθε ηλικίας, εφόσον έχει αναπτυχθεί πλήρως η οδοντοστοιχία του. Η θεραπεία καθορίζεται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο σας , με τον οποίο βρίσκεστε σε στενή συνεργασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το κόστος της είναι ανταγωνιστικό ως προς τις υπόλοιπες θεραπείες. Η ουσία της ορθής επιλογής λύσεων στα στραβά δόντια, πάντως, είναι πολύ πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα, αφού αποφεύγονται τυχόν επιπλοκές στην οδοντοστοιχία.

Παρόλο που η πρωταρχική λειτουργία των δοντιών είναι να μασούν την τροφή, τα δόντια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που νιώθει κανείς για τον εαυτό του. Τα στραβά δόντια μπορεί να κάνουν οποιονδήποτε να αισθάνεται λιγότερο άνετα κάθε φορά που χαμογελάει. Για ορισμένους ανθρώπους, η αποκατάσταση των στραβών δοντιών αποτελεί στόχο ζωής.

Σήμερα, η οδοντική τεχνολογία και οι εξειδικευμένοι οδοντικοί τεχνολόγοι έχουν τη γνώση και την κατάρτιση, ώστε να συνυπολογίζουν πολλά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου για ορθοδοντικές βελτιώσεις στραβών δοντιών που πρέπει να είναι η βάση για περαιτέρω αισθητικές παρεμβάσεις.

elGreek