Ορθοδοντικά προβλήματα

Η Ορθοδοντική ασχολείται με τη μελέτη της οδοντικής-γναθοπροσωπικής ανάπτυξης και τη θεραπεία ανωμαλιών της περιοχής της γνάθου. Η ορθοδοντική προσέγγιση ξεκινά με την παρακολούθηση των λειτουργιών του στόματος από τα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας (3 έως 4 ετών). Αυτό το πρώτο στάδιο είναι κυρίως προληπτικό.

Αργότερα, η αναχαιτιστική ορθοπεδική θεραπεία πραγματοποιείται, εάν είναι απαραίτητο, σε νεαρά παιδιά (11 έως 13 ετών) που έχουν φτάσει στο στάδιο της μικτής οδοντοφυΐας. Η θεραπεία μπορεί να αξιοποιεί οδοντικά σιδεράκια ή νάρθηκες, με σκοπό τη διόρθωση τυχόν ανωμαλιών στην ανάπτυξη της γναθοπροσωπίας και της κακής θέσης ορισμένων δοντιών.

Κατά την εφαρμογή ορθοδοντικών μέσων σε εφήβους, οι κινήσεις των δοντιών καθορίζονται με τη χρήση σταθερού νάρθηκα. Οι υπόλοιπες παραμορφώσεις της άνω γνάθου (προγναθισμός, οπισθογναθισμός, λατερογναθισμός κ.λπ.) διορθώνονται στο τέλος της αναπτυξιακής διαδικασίας ή στην ενήλικη ζωή μέσω σταθερής ορθοδοντικής θεραπείας σε συνδυασμό – πιο σπάνια – με γναθοπροσωπικές οστεοτομίες.

Οι ενήλικες ασθενείς αντιμετωπίζονται με τις ίδιες ορθοδοντικές τεχνικές.

Υπερπλήθη δόντια (Συνωστισμός)

Τα υπεράριθμα δόντια είναι αυτά που υπερβαίνουν την κανονική οδοντική φόρμουλα. Ο συνωστισμός των δοντιών φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα σε  άνδρες και μάλιστα στην άνω γνάθο. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τα υπεράριθμα δόντια περιλαμβάνουν οδοντική πρόσκρουση, καθυστερημένη ανατολή των δοντιών, έκτοπη ανατολή, συνωστισμό, ανωμαλίες απόστασης και σχηματισμό ωοθυλακικών κύστεων. Συχνά εμφανίζονται διπλά δόντια στην προγνάθια περιοχή ήταν στην κεντρική περιοχή (του κοπτήρα).

Η θεραπεία των υπεράριθμων δοντιών εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση τους και τις πιθανές επιπλοκές που ανιχνεύονται κλινικά και ακτινογραφικά. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νάρθηκες ή σιδεράκια, επειδή η παρουσία ακόμα και μόνο ενός υπεράριθμου δοντιού μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση ενός μόνιμου δοντιού. Ο βαθμός μετατόπισης μπορεί να προκαλέσει από μια ήπια περιστροφή έως την πλήρη μετατόπιση.

Χασμοδοντία

Η ύπαρξη ενός ή περισσότερων χασμάτων (κενών) ανάμεσα στα δόντια είναι συνηθισμένη. Τα κενά μπορούν να σχηματιστούν οπουδήποτε στο στόμα, αλλά μερικές φορές υπάρχει ένα πιο εμφανές κενό μεταξύ των δύο άνω μπροστινών δοντιών. Αυτή η κατάσταση αφορά τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Οι ασθενείς με κενά μεταξύ των δοντιών έχουν μη φυσιολογική αναλογία στα άνω μπροστινά δόντια.

Μερικές από τις αιτίες της χασμοδοντίας είναι οι εξής:

  • Το μέγεθος του οστού της γνάθου και το μέγεθος των δοντιών δεν ταιριάζουν απόλυτα.
  • Λείπουν ορισμένα δόντια ή έχουν ασυνήθιστο μέγεθος. Αυτό μπορεί να κάνει άλλα δόντια να μετακινηθούν για να «καλύψουν» το κενό και έτσι δημιουργούνται κενά σε διάφορα σημεία.
  • Η γλώσσα πιέζει τα μπροστινά δόντια.
  • Το πιπίλισμα του αντίχειρα προκαλεί την ώθηση των δοντιών προς μη κανονικές κατευθύνσεις και έτσι τα δόντια δεν ευθυγραμμίζονται.
  • Η ασθένεια των ούλων προκαλεί αποδυνάμωση του οστού της γνάθου, επιτρέποντας στα δόντια να χαλαρώσουν και να κινηθούν, δημιουργώντας κενά.

Τα μεγέθη της γνάθου και των δοντιών μπορεί να είναι κληρονομικά, για αυτό το λόγο μπορεί να είναι χαρακτηριστικό σε ολόκληρες οικογένειες. Εάν νιώθετε πως το κενό ανάμεσα στα δόντια, σας κάνει να χαμογελάτε λιγότερο, τώρα υπάρχει λύση.

Σταυροειδής σύγκλιση

Η σταυροειδής σύγκλιση περιγράφει το ότι τα δόντια δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα. Αναφέρεται στην ευθυγράμμιση των δοντιών και στον τρόπο που τα άνω και κάτω δόντια εφαρμόζουν μεταξύ τους. Τα πάνω δόντια σας εμποδίζουν να δαγκώσετε τα μάγουλα και τα χείλη σας και τα κάτω δόντια σας προστατεύουν τη γλώσσα σας. Επομένως, τα πάνω δόντια πρέπει να εφαρμόζουν ελαφρώς πάνω από τα κάτω δόντια. Τα σημεία των γομφίων πρέπει να ταιριάζουν στις αυλακώσεις του απέναντι γομφίου.

Η σταυροειδής σύγκλιση είναι τις περισσότερες φορές κληρονομική και προκαλεί υπερπληθυσμό των δοντιών ή μη φυσιολογικά μοτίβα δαγκώματος. Βέβαια, διάφορες κακές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τη θέση των δοντιών και το φυσιολογικό μοτίβο της σκελετικής ανάπτυξης των παιδιών, ώστε να προκληθεί σταυροειδής σύγκλιση.

Προγναθισμός κάτω γνάθου

Πρόκειται για ένα είδος παραμόρφωσης της γνάθου. Οι ασθενείς που ζητούν θεραπεία για προγναθισμό της κάτω γνάθου αναζητούν τόσο λειτουργικές και όσο και αισθητικές βελτιώσεις. Οι βελτιώσεις στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του δαγκώματος χρησιμοποιούνται γενικά ως μέτρα καλύτερης λειτουργίας.

Η διόρθωση του προγναθισμού έχει πολλαπλά οφέλη. Μετά τη θεραπεία βελτιώνεται σημαντικά ο μαλακός ιστός και ολόκληρο το οδοντοσκελετικό προφίλ, τα δόντια εφάπτονται καλύτερα και αποφεύγεται ο πιθανός πόνος της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Αισθητικές διορθώσεις

Η άτακτη παρουσία δοντιών μέσα την οδοντική περιοχή είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και συχνά επηρεάζει την ψυχολογία μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε αμήχανα, όταν πρόκειται να χαμογελάσουμε, αποκαλύπτοντας την οδοντοστοιχία μας. Σε περίπτωση που υπάρχουν ορισμένες εμφανείς ανωμαλίες στην οδοντοστοιχία μας και η σκέψη αυτή μας δημιουργεί ανησυχία, ίσως θα ήταν καλό να ενημερωθούμε για τους τρόπους αισθητικής βελτίωσης μέσα από οδοντοτεχνικές διορθώσεις, με στόχο να κατακτήσουμε ένα υπέροχο και αυθόρμητο χαμόγελο!

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη βελτίωση της οδοντικής αισθητικής ως προς το  χρώμα, τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος, την ευθυγράμμιση και τη συνολική εμφάνιση χαμόγελου. Οι θεραπείες στο ιατρείο, ωστόσο, μπορεί να προσφέρουν το όφελος και ταχύτερα αποτελέσματα.

elGreek