Ορθοδοντική με σιδεράκια

Μεταλλικά: Κατά την εφαρμογή τους, μεμονωμένα στηρίγματα κολλώνται σε κάθε δόντι του οδοντικού τόξου και ένα λεπτό σύρμα συνδέει τις γνάθους μεταξύ τους. Τα παραδοσιακά σταθερά σιδεράκια λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται σταθερή πίεση στα δόντια. Ο μηχανισμός τροποποιείται από έναν ορθοδοντικό σε ραντεβού ρουτίνας, ώστε τα σιδεράκια να συνεχίσουν να ασκούν την κατάλληλη πίεση στα δόντια και στα σημεία που χρειάζεται.

Κεραμικά: Πρόκειται για βραχίονες που μοιάζουν με διαφανές γυαλί που προσαρμόζονται στα δόντια. Λειτουργούν ακριβώς όπως τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια αλλά δε φαίνονται πολύ, επειδή έχουν πιο ουδέτερο χρώμα.

Μπορεί να είναι αυτο-συνδεόμενα (χωρίς ελαστικό) ή παραδοσιακού τύπου (με ελαστικό). Τα διαφανή ελαστικά τείνουν να λεκιάζουν με ορισμένα τρόφιμα και τσάι ή καφέ.

Eφαρμογή

Οι στόχοι της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η διόρθωση των ανωμαλιών του οδοντικού τόξου, οι ανωμαλίες της άνω και κάτω γνάθου και η εξάλειψη των λειτουργικών παρεμβολών. Δηλαδή, η εμπειρία της στοματικής χρήσης από τον ασθενή βελτιώνεται σημαντικά.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα για τα σιδεράκια είναι ότι λειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, καθώς είναι σε θέση να επιτύχουν μεγάλη κίνηση των δοντιών και αποτελούν μία από τις μοναδικές θεραπευτικές επιλογές για πολλούς ασθενείς με σύνθετες ορθοδοντικές παθήσεις.

Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι τα σιδεράκια μπορεί να φέρουν ενοχλήσεις στον ασθενή κατά τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής και ότι απαιτούνται τακτικές προσαρμογές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θεραπείας.

Ποιους αφορά

Η ορθοδοντική διαδικασία αφορά τους πάντες, καθώς τα δόντια μας μπορούν να μετακινηθούν προς τη σωστή τους θέση σε οποιαδήποτε ηλικία, εφόσον τα ούλα και οι υποκείμενες οστικές δομές είναι υγιείς. Τα κεραμικά ή πλαστικά σιδεράκια έχουν το ίδιο μέγεθος και σχήμα με τα μεταλλικά σιδεράκια με το πλεονέκτημα ότι είναι στο χρώμα των δοντιών. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι τα ίδια με τα παραδοσιακά σιδεράκια εκτός από το ότι τοποθετούνται στο εσωτερικό των δοντιών.

Τι γίνεται με την αισθητική;

Οι σταθερές συσκευές ευθυγράμμισης, δηλαδή τα σιδεράκια, έχουν γίνει, πλέον, μικρότερες και πιο καλαίσθητες. Τα σημερινά σταθερά σιδεράκια είναι πιο άνετα και λιγότερο ενοχλητικά από αυτά του παρελθόντος. Είναι μικρότερα και τα καλώδια είναι λιγότερο αισθητά. Στο σύγχρονο κόσμο, η ενασχόληση με τη διόρθωση της οδοντοστοιχίας μας αποτελεί ένα σύμβολο διάθεση για προσωπική αυτοβελτίωση – ειδικά στους νεαρούς ενήλικες.

Τροφή και μάσηση

Τα περισσότερα τρόφιμα που είναι μέτρια μαλακά μπορούν να καταναλωθούν από ασθενείς που φορούν σιδεράκια. Δεν ενδείκνυται να μασάτε τσίχλες, ξηρούς καρπούς, παστέλι, μαντολάτο και άλλες πολύ σκληρές τροφές. Μασήστε κάθε τροφή προσεκτικά και δοκιμάστε να τη σπάσετε σε μικρά κομμάτια αντί να τη δαγκώσετε.

elGreek