Ποια θεραπευτική λύση να επιλέξω για τα στραβά δόντια;

Η καλή αισθητική και εμφάνιση των δοντιών μας είναι μια κατάσταση που μας έχει απασχολήσει τουλάχιστον μια φορά στην ενήλικη ζωή μας. Ουσιαστικά, επιδιώκουμε ένα υγιές χαμόγελο που συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και ταιριάζει στην προσωπικότητά μας.

Τα στραβά δόντια γίνονται συχνά αντικείμενο ανησυχίας και αφορμή να χτυπήσουμε την πόρτα ενός ειδικού. Κάποιες φορές η οδοντοστοιχία μας έχει απλές δυσμορφίες που δεν είναι ικανές να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, ενώ άλλες φορές υπάρχει δυσμορφία που προέρχεται από σκελετικές δυσμορφίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί ιατρικά, με σκοπό την επαναφορά των δοντιών σε ορθή θέση.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν το πρόβλημα είναι απλά αισθητικό, μας καθοδηγεί η επιθυμία για αύξηση της αυτοπεποίθησης που προσφέρει ένα υγειές και όμορφο χαμόγελο. Ο ειδικός οδοντίατρος ή ο οδοντικός τεχνολόγος προτείνει ορισμένες λύσεις και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε μια από τις διαθέσιμες μεθόδους παρέμβασης στην οδοντοστοιχία μας. Τι κάνουμε, λοιπόν, τότε; Γνωρίζουμε τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα της εκάστοτε αισθητικής παρέμβασης;

Ο εντοπισμός του προβλήματος:

Όταν μιλάμε για στραβά δόντια, ουσιαστικά αναφερόμαστε στην κακή ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας μας. Μέσα στα χρόνια, αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμη και πόνο στην στοματική κοιλότητα. Η κύρια αιτία είναι ότι τα δόντια μας έχουν κακή σύγκλιση. Τα βαθύτερα αίτια της καλής ευθυγράμμισης των δοντιών μπορεί να είναι κληρονομικά ή να έχουν επηρεαστεί από την πρόωρη πτώση των νεογιλών δοντιών μας κατά την παιδική ηλικία (6-12 ετών). Εάν, όντως, έχουμε χάσει νεογιλά δόντια πιο νωρίς από το φυσιολογικό, τότε είναι πιθανό να έχουν μετατοπιστεί ορισμένα γειτονικά δόντια μέχρι να ολοκληρωθεί η εμφάνιση του μόνιμου δοντιού και έτσι το νέο δόντι παίρνει μια στρεβλή κατεύθυνση όσο φύεται.

Ποιες λύσεις βελτίωσης υπάρχουν;

Η ορθοδοντική παρέμβαση θεωρείται αξιόπιστη και ασφαλής εδώ και δεκαετίες. Ο οδοντικός τεχνολόγος προτείνει ορισμένες μεθόδους ευθυγράμμισης των δοντιών και οι ασθενείς – συνήθως – επιλέγουν  τοποθέτηση την προσθήκη όψεων ρητίνης ή κεραμικών όψεων (θήκες πορσελάνης). Παρ΄ όλα αυτά, το πρόβλημα της ευθυγράμμισης ενδέχεται να αντιμετωπιστεί επιφανειακά, καθώς πρόκειται για καλυπτικές λύσεις που παρέχουν ένα σχετικά γρήγορο αισθητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν δίνουν μια ριζική λύση στην ευθυγράμμιση των δοντιών.

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν επιλέξω θήκες πορσελάνης;

Η εύκολη – αλλά όχι πάντα η ενδεικνυόμενη λύση – είναι οι κεραμικές όψεις (θήκες πορσελάνης). Οι όψεις (θήκες) δοντιών τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών από τον οδοντίατρο ή από τον οδοντοτεχνίτη, οι οποίοι πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι με αυτό το είδος αισθητική παρέμβασης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Η διαδικασία τοποθέτησης πρέπει να εκτελεστεί σωστά σε όλα της τα στάδια, ώστε οι θήκες να παραμείνουν για χρόνια στη θέση τους και να μη συμβούν απρόσμενες αποκολλήσεις ή ραγίσματα.

Επιπλέον, ο ειδικός πρέπει να τροχίσει και να αφαιρέσει το στρώμα της φυσικής αδαμαντίνης, ώστε να «κάνει χώρο» πάνω στο δόντι και να τοποθετήσει τις θήκες. Αυτό σημαίνει πως, εάν ο ασθενής επιθυμήσει κάποια στιγμή στη ζωή του να αφαιρέσει τις όψεις πορσελάνης, τότε τα φυσικά του δόντια  δε θα έχουν αυτό το στρώμα αδαμαντίνης που προστατεύει ένα δόντι.

Τέλος, η τριβή με τροχό είναι μεν ανώδυνη και γενικά ακίνδυνη αλλά δεν παύει να είναι μια εξωτερική παρέμβαση στα φυσικά μας δόντια. Ο τροχισμός της αδαμαντίνης των φυσικών δοντιών, που απαιτείται συνήθως πριν την εφαρμογή όψεων ρητίνης, δε συνίσταται σε περιπτώσεις ευαίσθητης οδοντοστοιχίας.

Αναφορικά με το κόστος των κεραμικών όψεων, είναι αναμφίβολα υψηλό (400-600€ για κάθε θήκη ενός δοντιού). Ωστόσο,  αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των στραβών δοντιών από τη ρίζα του και όχι να γίνει μια επιφανειακή παρέμβαση.

Ορθοδοντική προσέγγιση: είναι η καταλληλότερη εναλλακτική λύση;

Συνήθως, πιστεύουμε πως, τα στραβά δόντια είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα και δεν έχει σχέση με την ορθοδοντική. Αυτό είναι μια κοινή «παρεξήγηση», γιατί κάνει το πρόβλημα να φαίνεται απλό αλλά η κατάσταση να είναι περίπλοκη. Η ορθοδοντική τεχνολογία ασχολείται με ζητήματα ευθυγράμμισης δοντιών και τα αντιμετωπίζει μέσα από εξειδικευμένη παρατήρηση και όχι απλά ως μια αισθητική  διόρθωση που δίνει άμεσα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μεγάλη μερίδα ασθενών καταφεύγει στα οδοντικά σιδεράκια για τη ριζική διόρθωση των στραβών δοντιών. Τα σιδεράκια ασκούν ομοιόμορφη και σταθερή πίεση στα δόντια, με σκοπό αυτά να μετακινηθούν στη σωστή τους θέση. Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι ο παραδοσιακός τύπος νάρθηκα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση των περισσότερων οδοντικών προβλημάτων. Τα κεραμικά σιδεράκια είναι ακριβώς τα ίδια με τα μεταλλικά αλλά λιγότερο εμφανή. Σε αυτή την περίπτωση, τα στηρίγματα από τα κεραμικά σιδεράκια μπορεί να είναι διαφανή ή στο χρώμα των δοντιών, ενώ τα καλώδια είναι απαρατήρητα.

Μια εναλλακτική λύση που έχει κερδίσει το κοινό παγκοσμίως είναι οι διαφανείς νάρθηκες (clear aligners). Στη χώρα μας, η ελληνική εταιρεία SmileForm εισήγαγε τους διαφανείς νάρθηκες το 2016. Η θεραπεία Smileform εστιάζει στην αποκατάσταση των δυσμορφιών της περιοχής των δοντιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων (clear aligners). Με τη βοήθεια του οδοντικού τεχνολόγου σας, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεις για διάφανους νάρθηκες, ώστε τα δόντια να μετακινούνται σταδιακά προς την επιθυμητή θέση. Όλοι οι συνεργαζόμενοι οδοντίατροι της εταιρείας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την εφαρμογή της θεραπείας Smileform.

Σε ποιους απευθύνεται η ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες;

Μια ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες απευθύνεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών, αρκεί να έχει αναπτυχθεί πλήρως η οδοντοστοιχία του ατόμου. Ο ασθενής συζητά τις επιλογές θεραπείας με τον οδοντικό τεχνολόγο και τον συμβουλεύεται μέχρι το τέλος της. Οι διαφανείς νάρθηκες έχουν αναμφίβολα ανταγωνιστικό κόστος ως προς τις υπόλοιπες θεραπείες χωρίς να υπολείπονται αποτελεσματικότητας. Μια σωστή λύση για τα στραβά δόντια αποδεικνύεται πολύ πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα, επειδή αποφεύγονται δυσάρεστες επιπλοκές στην οδοντοστοιχία.

Τα στραβά μας δόντια ίσως μας φέρνουν σε αμηχανία και είναι σημαντικό να επιλέξουμε μια ουσιαστική και αποτελεσματική λύση. Σύμφωνα με καταρτισμένους οδοντικούς τεχνολόγους, οι ορθοδοντικές βελτιώσεις στραβών δοντιών πρέπει να προηγούνται των αισθητικών παρεμβάσεων.

elGreek